tekenpotlood

Korte geschiedenis van het tekenpotlood 

Dat een tekenpotlood een type teken- en schrijfgerei is, is wel algemeen bekend. Het is een type schrijfwaar dat bestaat uit iets dat een stift heet, en dit bestaat uit een mengsel van klei en grafiet. Hieromheen zit een omhulsel dat vervolgens in zijn geheel wordt gebakken in een oven. Maar wat is de geschiedenis van dit schrijfwaar?

Waar komt het woord tekenpotlood vandaan?

Het woord ‘potlood’ is een vervolg op de voorganger van het potloodje dat grafiet bevat, namelijk de loodstift. Dit is een goedkopere versie van een zilverstift. Deze type potloden werden al in de 17e eeuw gemaakt. Deze kern bestond uit een vrij hard mineraal, namelijk grafiet, en dit zat in een houten omhulsel. Dit werd vaak gebruikt om tekens te maken, vandaar dat het ook een tekenpotlood wordt genoemd.

tekenpotlood

Het allereerste tekenpotlood ooit

Het eerste potlood dat bekend is, is de beschrijving van de Zwitserse geleerde genaamd Conrad Gesner. In 1565 schreef hij hier namelijk al over. Het potlood dat een stift met graniet en klei bevat is in 1794 uitgevonden door een andere man, namelijk Nicolas-Jacques Conté. Hij produceerde verschillende soorten potloden, allemaal met een andere hardheid. Dit deed hij door te variëren met de hoeveelheid klei in de potloden. Creatief toch?